Érdekességek a kávé és a tea világábó

A tökéletes kávé titka a víz fontossága
17
Júl

A kávé – mondhatni – alapeleme a víz, ám sokan nem tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen vizet használunk kávéfőzéshez. A túl kemény víz ront a kávé minőségén, de a túl lágy sem az igazi: a megrögzött kávéimádók a tiszta forrásvizet szokták emlegetni, ám ezt csak kevesen tudják beszerezni.

Kávépörkölési módok
17
Júl

Ahhoz, hogy a kávébogyók szüretelésétől a forró italig eljuthassunk, számos lépést kell megtennünk, és mindegyik ugyanolyan fontos a végeredmény minőségét illetően – az egyik ilyen a pörkölés, amelynek többféle módja is létezik. A kávészaküzletekben kapható babkávék színe a világos, meleg barnától az olajosan csillogó sötétbarnáig terjed, és ez a kávépörkölési módoktól függ.

A kávétípusokról bővebben
17
Júl

Ha betérünk egy kávézóba, és egyszerűen csak egy kávét innánk, akkor valószínűleg egy espressot fogunk kapni, ami a legalapvetőbb kávétípus napjainkban. Neve a készítésének gyorsaságára utal, elkészítéshez 7g őrölt kávéra és 50 ml forró vízre van szükség, elkészülte után pedig 30-35 ml forró italt kapunk, ami mogyoróbarna színű, márványos krémes-habos felső réteggel rendelkezik.

Milyen kávét rendeljünk, azaz útmutató kezdő kávékedvelőknek
18
Jún

A kávérendelés egy kávézóban többnyire zavarba hozza azokat, akik nem igazodnak ki a kávétípusok között – ők azok, akik minden esetben ugyanolyan kávét rendelnek, mert nem merik kipróbálni az egyéb különlegességeket, ezért az alábbiakban a legkedveltebb kávéital-típusokat mutatjuk be.

Kávé webshopunk tanácsai az őrlési finomság kiválasztásáról
18
Jún

Kávé webshopunkban őrölt és szemes kávé is kapható, és természetesen mindkettőből kiváló ital készíthető, ám érdemesebb az utóbbit választani, hiszen a szemes kávé lényegesen hosszabb ideig őrzi meg a minőségét, mint az őrölt, és minden egyes alkalommal ugyanazt az ízintenzitást lehet elérni, ha frissen őrlik meg a kávészemeket. Sokan mégis az őrleményt vásárolják, aminek számos oka lehetséges, de a leggyakoribb, hogy nem tudják, hogyan, milyen szemcsefinomságúra kell megőrölniük a kávét a tökéletes ízélmény érdekében, és inkább a gyártóra bízzák az előkészítést. Pedig lényegesen jobb ötlet szemes kávét vásárolni egy kávé webshopban, csupán egy kis tudást kell összegyűjteni az elkészítéséhez – ehhez nyújtunk az alábbiakban egy kis segítséget.

Az arabica kávéról bővebben
18
Jún

A kávécserjének számtalan alfaja létezik, és folyamatosan kerülnek elő az újabbnál újabbak, hiszen a nemesítés mind a mai napig folyik, aminek köszönhetően minden évben több újdonsággal is találkozhatunk a boltok polcain, bár természetesen ehhez az érlelésnek és a pörkölésnek is van köze. A leginkább elterjedt kávéfajta az Arabica kávé, amelynek számos alfaja ismert, de alapvetően ugyanarról a tőről fakadnak mind.

Amit a szálas teáról tudni érdemes
29
Máj

A szálas tea a Camellia sinensis leveleiből készülő főzet – ebből levonható a következtetés, hogy a gyógynövényekből, illetve a gyümölcsökből készülő, forró italok gyakorlatilag nem nevezhetőek teának, hiába terjedtek el ebben a formában a köznyelvben. Két alapvető változata létezik: a kínai teacserje (Camellia Sinensis Sinensis) és az asszámi teacserje (Camellia Sinensis Assamica), illetve ezeken túl még számos hibrid variánst is találhatunk, ami a növény kiváló alkalmazkodóképességének köszönhető. Szálas teából hat fő típussal találkozhatunk: a zöld, a fekete, az oolong, a fehér, a sárga és a posztfermentált, sötét teák az egész világon elterjedtek.

További tudnivalók a szemes kávékról
29
Máj

Amikor szemes kávét vásárolunk, akkor érdemes pontosan tudni, hogy mi is az, amit a csomagolás rejt. Többnyire csak az látszik egyértelműen, hogy az adott kávé robusta, vagy arabica-e, de ennél lényegesen több tudnivalóval is ellátnak bennünket a forgalmazók, amennyiben beszéljük a nyelvüket.

Nespresso kompatibilis kávékapszulák széles választékban!
29
Máj

Webáruházunkban a szemes kávék mellett kávékapszulákat is forgalmazunk, méghozzá széles választékban és kedvező áron. Sokan tartanak a kapszulás kávétól, pedig számos előnye van az alacsony költségektől kezdve egészen a mindig azonos minőségig, ráadásul meglehetősen régi találmányról van szó, tehát kiforrottnak is tekinthető.

Mit érdemes tudni a Dallmayr szemes kávékról?
28
Ápr

A Dallmayr cég története több mint 300 éves, és mind a mai napig családi tulajdonban van. Eredete az 1700-as évre nyúlik vissza, amikor is egy müncheni kereskedő, bizonyos Christian Reitter megalapította delikát áruházát, a Stammhaust, ami 1870 körül Alois Dallmayr tulajdonába került – az ő nevét viseli a cég. Alois Dallmayr 1895-ben eladta az üzletet Therese Randlkofernek, akinek vezetésével a Stammhaus az egyik vezető európai delikát áruház lett, majd ebből alakult ki az a cégóriás, minek a Dallmayr-t ma ismerjük.

A Dallmayr kávék termőterületei
28
Ápr

A Dallmayr szemes kávékat a világ szinte minden területéről szerzik be – természetesen csak onnan, ahol lehetséges a termesztésük. Az úgynevezett kávéövbe eső országok közül nagyjából 50 exportra is termel; a klímájuk és domborzati viszonyaik optimális élőhelyet jelentenek a kávécserjék számára, az éghajlatuk pedig a kávétermesztéshez tökéletes feltételeket biztosít.

A kávé története röviden
28
Ápr

Létezik egy legenda, illetve annak két változata a kávé történetéről. Az egyik szerint egy etióp juhász, a másik szerint pedig egy ott térítő szerzetes megfigyelte, hogy a kecskéi élénkek maradnak még késő este is, ha napközben egy bizonyos cserje vörös színű bogyóit eszegetik. A gyümölcs fogyasztása az emberre is élénkítő hatással volt, majd kialakult a jelenleg is használatos módszer a kávé elkészítésére. Tény, hogy i.sz. 1.000 körül Avicenna már gyógyszerként használta a kávét, és egy néven nem nevezett, keserű, élénkítő hatású ital a régebbi, arab mondákban is szerepel.